Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

t/m 18 september

MEMENTO-een verhalende expositie

Contact

Adres:
Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
2312TV Leiden
Plan je route
Expositiestuk van Marijke Leertouwer in Museum het Leids Wevershuis

Door Marijke Leertouwer
'Assemblages vol vervlogen herinneringen’
Zolang ik mij kan herinneren verzamel ik oude materialen en textiel. Toch studeerde ik in 1986 af aan de Willem de Kooning akademie ric…

Door Marijke Leertouwer
'Assemblages vol vervlogen herinneringen’
Zolang ik mij kan herinneren verzamel ik oude materialen en textiel. Toch studeerde ik in 1986 af aan de Willem de Kooning akademie richting tekenen/schilderen, Assemblagekunst lag toen niet in mijn vizier. Ik heb wel mijn leven lang spullen verzameld en uiteindelijk moest ik meer mee doen dan er alleen maar naar kijken. Mijn assemblages bestaan grotendeels uit zogenaamde ‘objets trouvés’. Uit kleine memento’s samengestelde composities, vol van vervlogen herinneringen. Favoriet materiaal zijn fragmenten van oude klederdracht, doosjes, houten fragmenten, foto’s en religieuze objectjes. Liefst met sporen van een vorige gebruiker. Door het gebruik van oude materialen wordt de verhalende kracht versterkt. Elk krasje, vlekje en elke imperfectie vertelt immers een verhaal. Het is aan de toeschouwer om alle deeltjes tot één geheel te vormen en het individuele verhaal te ervaren. De assemblages dragen een mysterie met zich mee en achter elke toeschouwer schuilt een andere vertelling. Niets is zoals het lijkt. Niets is gepland.
Voor museum het Leids Wevershuis heb ik 3 assemblages gemaakt van personen die op de een of andere manier met Leiden verbonden zijn. Beroemd, berucht en betreurd.

De andere werken in het Wevershuis zijn allemaal aangeraakt door het verleden, door vrouwen die je aankijken en je vragen ‘waarin zijn wij gelijk?’. Er is altijd een verhaal om te ontdekken.

Prijzen

  • Gratis

Locatie