Dit najaar geniet je volop in je eigen Streek! Bezoek eens een buurgemeente, er zijn zoveel verrassende dingen te zien en doen. Zo is de zee in oktober ideaal voor surflessen, is het Wolkersmaand in Oegstgeest, ontdek je Dino's in Duinrell en kun je fantastisch shoppen in Leiden. Bezoek ook één van de maar liefst 26 musea!

Verrassend uit eten

Wist je dat het Beste Strandpaviljoen 2023, en ook het Beste Terras, van Zuid-Holland in Katwijk te vinden zijn? Genieten doe je bij Strandpaviljoen Zee en Zon en Strandpaviljoen ZAND

Op mooie najaarsdagen bezoek je ook in Leiden de beste terrassen. PIPA Streetfood Bar en LAB071 staan beide in de Terras Top 100 van Nederland! Uniek dineren doe je bij Trattoria Italiana City Hall, ín het historische stadhuis. Nieuw vanaf september: Café Visscher, voor alle levensgenieters! 

Voor een mooi uitzicht ga je naar Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Of dineer op de landgoederen van Kasteel Duivenvoorde, Kasteel de Wittenburg of Kasteel Oud Poelsgeest.

Culinaire tips
Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer, bij Leiden. Sfeerfoto van terrasboten op de Nieuwe Rijn in Leiden. Vooraanzicht Strandpaviljoen ZAND.

Culturele tips - Eropuit in september en oktober

Eropuit met kids!

Wist je dat de golven op zee nu ideaal zijn voor surflessen? Of bezoek voor meer buitenpret Natuurspeeltuin Voorschoten, vier van de vijf speelwerelden zijn ook voor kinderen in een rolstoel toegankelijk.

Een tip voor fans van archeologie, bezoek de kindercolleges in het Rijksmuseum van Oudheden!

Verras kinderen deze herfstvakantie met een unieke Virtual Reality ervaring in Leiden. Of ga gratis naar de spectaculaire Young Rembrandt Studio. Op mooie dagen kun je ook een elektrische sloep huren bij Bootjes en Broodjes of Columbus Watersport, en 'stiekem' even aan het roer staan.

Meer tips
Kindercolleges in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, foto van museumgids met groep kinderen die aandachtig luisteren. Van 30 september t/m 5 november 2023 zie je Dino's in Duinrell!

Verrassend winkelen

Trakteer jezelf op Leiden en ga een dagje proeven, shoppen en beleven! Sfeervolle steegjes met boutiquewinkels, mooie lunchrooms en 13 musea. Maak van het shoppen een dagje uit! Bezoek op woensdag en zaterdag ook de eeuwenoude Leidse Markt en proef heerlijke streekproducten.

Shoppen aan zee? Ga dan naar Katwijk. Tijdens de lunch geniet je bij een strandpaviljoen!  

Ook in de historische dorpskernen van Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest kun je verrassend leuk winkelen. Tip: bezoek een lokale weekmarkt, iedere dinsdag in Wassenaar en Oegstgeest, en op vrijdagen in Voorschoten. 

De Catharinasteeg in Leiden. Sfeerfoto van de markt in Leiden, met een kunstwerk van een lakenverkoper.

Strand en duinen

Soms vergeet je hoe verrassend dichtbij de duinen en zee zijn. Het schoonste strand in Zuid-Holland van 2023 vind je in Wassenaar, lekker uitwaaien bij de Wassenaarse Slag!

Of ontdek de Waterloop wandeling in Katwijk, bezoek bunkers in Wassenaar en maak een wandeling op landgoed Oud Poelgeest.

Ben je een fietsliefhebber? Met de Duin en Zeeroute rijd je van Leiden naar Wassenaar, en vervolgens door de duinen naar Katwijk en Oegstgeest. Koop de route bij VVV Leiden of bekijk hem hier online

Meijendel duingebied Wassenaar

Altijd op de hoogte blijven van verrassende tips om eropuit te gaan? Volg Streek van Verrassingen op Instagram en Facebook, of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. 

Laat je verrassen, ga eropuit!