Laad je fietstas vol met lokaal lekkers en verras vrienden en familie eens met kasteelkaas, Goeie Mie Gin of bijzondere bieren. Ken jij alle lokale specialiteiten al?

Proef de Streek! Boxen

Samen met Streek van Verrassingen heeft Brouwerij Pronck de Proef de Streek! Bier en Kaasbox ontwikkeld. Je vindt er zes regionale bieren en kazen die zijn samengesteld voor een thuisproeverij. Bestel een Proef de Streek! box voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

Vanaf eind juli vind je hier ook de nieuwste Streekbox, vol met lokale lekkernijen, rechtstreeks uit de Streek van Verrassingen! 

Bestel hier je box!

Bijzondere boerderijen

Op de Sophiahoeve worden de allerbeste kazen onder het premium label 'Boeren Leyden Traditioneel' gemaakt. Cornelis Janszoon Warmerdam boerde rond 1600 aan de Warmerdam, tussen Warmond en Sassenheim. Iedere zaterdag is de huidige generatie Warmerdam op de Warmondse markt te vinden. Voor de 'Beste Boerenkaas van Nederland 2022' ben je bij Boerderij Nellesteijn in Wassenaar aan het juiste adres.

Oogstboer Joost van Boerderij de Eenzaamheid runt de winkel Oogst in Leiden. Hier brengen boeren hun overheerlijke streekproducten voor jou om van te genieten. Je vindt er bijvoorbeeld vlees van de Lakenvelderboerderij en diverse lekkernijen van Boerderij Boterhuys uit Warmond.

 

Visje erbij?

Lokale dranken

Al 22 jaar maakt wijnboer Dick van Straalen bijzondere streekwijnen en likeuren op wijngaard Chateaux Deux Filles in Voorschoten. Met als topwijn de 'Voorschoten wit' uit 2022. Proef deze heerlijke wijn tijdens een likeur- of wijnproeverij. 

Bij Driftwood Distillery in Katwijk en Goeie Mie Gin in Leiden proef je lokale gin. Goeie Mie Gin is vernoemd naar de Leidse gifmengster, die leefde van 1839 tot 1915. Bij Driftwood Distillery geniet je naast gin van whisky, wodka, rum en andere kwaliteitsdranken.

Lekkere lokale bieren proef je bij Brouwerijen in de regio. 'Bron van Lentevreugd' van Brouwerij Crooked Spider, 'Pareltje aan de Vliet' van Brouwerij Cavé, of toch het fameuze Pronckbiertje van Brouwerij Pronck in Leiden? Van nano-brouwerij tot 10.000 liter per maand, in de Streek vind je het allemaal.

Verrassende Streekproducten

De Streek van Verrassingen heeft een enorme diversiteit aan streekproducten! Wij hebben een aantal leuke adresjes voor je op een rij gezet:

Koek

Een echte zoete en knapperige koek, de Katwijkse Knip. In Nederland bekend als 'Jan Hagel' en vroeger veel meegenomen door lokale vissers op de boot. Deze Katwijkse lekkernijen koop je bij De Echte Bakker Den Bulk of Banketbakkerij Krijn Verdoes

Echte lokale koek haal je bij Leidsche Koek, een drijvende koekmakerij op de Beestenmarkt. De Leidschte Kanteling (nu Leidsche kletskop) was in 1600 een genot onder de Leidenaren. Een ander bekend begrip zijn de Sleutelkoekjes, verkrijgbaar bij Banketbakkerij Jacobs.

Tip voor bij de koffie is de Oegstgeester Dakpan. Bakkerij Hugo de Groot is de enige bakker die deze brosse zandkoekjes maakt.

Nog meer overheerlijke streekproducten!

Ook leuk!