Van Hollandse meesters tot karakteristieke dorpen, van moderne kunst tot theaters en kastelen. Snuif het rijke verleden op tijdens een wandeling of fietstocht langs de wateren, bloemenvelden of de kust. Waar vind je elders zo'n afwisselende omgeving, vol springlevende plaatsen die hun eigen authentieke karakter koesteren? Eén ding is zeker: je raakt nooit uitgekeken.

Wat ga je doen?

Cultuursnuiven in de streek kan het hele jaar door. Welke verborgen parel gaat jou vandaag verrassen? Laat je je onderdompelen in één van 28 musea, of verken je de streek per fiets of te voet? Ook voor de meest indrukwekkende monumenten zit je hier goed. En wat denk je van een indrukwekkend optreden in een theater? Er is genoeg keuze voor een cultureel dagje uit!

Bekijk de uitagenda
Fietsers in de duinen bij Katwijk aan Zee.

Iconen in de kunstwereld

Wist je dat Leiden de geboortestad van Rembrandt is? Maak kennis met de jonge meester tijdens een bezoek aan een indrukwekkende 7 minuten durende 3D videoprojectie in de Young Rembrandt Studio, een unieke stop op de Rembrandt Route. Laat je ook schetsen bij de Latijnse School, waar Rembrandt vroeger op school zat. De schets is gratis te downloaden.

In Warmond, de stad van Jan Steen, ervaar je de humorvolle kijk op het leven van deze schilder tijdens de Jan Steenwandeling.

Ontdek ook Jan Wolkers, schrijver van "Terug naar Oegstgeest”. Deze multigetalentererde icoon is een van de bekendste naoorlogse kunstenaars van Nederland.

Young Rembrandt Studio
  • Young Rembrandt Studio

Theater

Heerlijk een avondje ontspannen doe je tijdens een theatervoorstelling. Bezoek een indrukwekkende voorstelling in de Leidse Schouwburg, de oudste schouwburg van Nederland of de monumentale Stadsgehoorzaal Leiden. Bekende artiesten treden hier graag op vanwege de mooie akoestiek en fijne interactie met de zaal. In Wassenaar heb je Theater Warenar, een theater met een intieme sfeer en een uitgebreid en diverse programmering. 

Bezoek de langstlopende musical van Nederland, Soldaat van Oranje - De Musical, bij Theaterhangaar in Katwijk. De voorstelling, met inmiddels meer dan 3,5 miljoen bezoekers, neemt je in het unieke decor mee op een 360 graden panoramische reis. En in Warmond heb je Theater het Trefpunt, een theater dat bekend staat om zijn gevarieerde culturele programma.

Alle voorstellingen

Naar het museum

Of je nu houdt van kunst, auto’s, dinosauriërs, mummies of wetenschap: er is altijd wel een interessante tentoonstelling ergens vlakbij.

Kunstenaarsdorp Katwijk

Vissersdorp Katwijk heeft zich tussen 1873 en 1914 ontwikkeld tot het op een na grootste kunstenaarsdorp van Europa. Het begon met twee Nederlandse schilders die naar het vissersdorp trokken. Hierna volgden maar liefst 1200 kunstenaars die zich permanent of voor een langere tijd in het dorp hebben gevestigd.

Tijdens een bezoek aan het dorp, kom je langs diverse historische kunstwerken en beelden die de geschiedenis en ontwikkeling van de kunst en visserij weergeven. In het DUNAatelier geniet je van exposities met schilderijen over dit boeiende onderwerp en in het Katwijks Museum leer je aan de hand van prachtige stukken meer over de visserij en het kunstenaarsdorp.  

Kunstenaarsdorp

Romeinse voetsporen in de Streek

Ontdek, te voet of met de fiets, de grens (Limes) van het Romeinse Rijk, het grootste archeologische monument van Nederland én een locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het begin- (of eindpunt) van de Limes is waar de Rijn bij Katwijk in zee stroomt.

 De Limes loopt van Katwijk en Valkenburg via Oegstgeest naar Leiden, en zo verder het land in. Leer meer over de Romeinen tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden of bekijk archeologische vondsten in het Katwijks Museum en in het Torenmuseum Valkenburg.

Limes in Katwijk

Prachtige monumenten

Kerken, kastelen, molens, verscholen hofjes en landgoederen. Zomaar een greep uit de schatten die je in de Streek van Verrassingen tegenkomt. Ieder monument heeft een eigen verhaal. Van klassiek tot hedendaags, hier ontdek je de meest indrukwekkende monumenten.

Als een vorst

Voor kastelen hoef je niet naar het buitenland. Het uitzicht van de Leidse burcht is bijvoorbeeld een gratis topattractie, maar er zijn nog meer adellijke gebouwen te bezoeken.

Waan je terug in de 17e eeuw met een bezoekje aan Kasteel Oud-Poelgeest, voormalig woonhuis van professor Boerhaave. In Warmond vind je Huys te Warmond, een historisch landgoed van 23 hectare. Bezoek ook Kasteel de Wittenburg en het bijna 800 jaar oude Kasteel Duivenvoorde. De oude muren vertellen romantische verhalen over een roemrijk verleden!

Ook leuk!