Van Hollandse meesters tot karakteristieke dorpen, van moderne kunst tot theaters en kastelen. Snuif het rijke verleden op tijdens een wandeling of fietstocht langs de wateren, bloemenvelden of de kust. Waar vind je elders zo'n afwisselende omgeving, vol springlevende plaatsen die hun eigen authentieke karakter koesteren? Eén ding is zeker: je raakt nooit uitgekeken.

Wat ga je doen?

Cultuur snuiven in de streek kan het hele jaar door. Welke verborgen parel gaat jou vandaag verrassen? Laat je je onderdompelen in één van de vele musea of verken je de streek per fiets of te voet? Ook voor de meest indrukwekkende monumenten zit je hier goed. Genoeg keuze voor een cultureel dagje uit! 

Bekijk de uitagenda

Naar het museum

Of je nu houdt van kunst, auto’s, dinosauriërs, mummies of wetenschap: er is altijd wel een interessante tentoonstelling ergens vlakbij.

Jonge Rembrandt

Wist je dat Leiden de geboortestad van Rembrandt is? Maak kennis met de jonge meester tijdens een bezoek aan de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug 89. Een unieke stop op de Leidse Rembrandt Route geeft je een inkijkje in zijn leven tijdens een indrukwekkende 7 minuten durende 3D videoprojectie.

Laat je ook schetsen bij de Latijnse School in het Pieterskwartier, waar Rembrandt vroeger op school zat. Kijk door het raam naar binnen en hij zal je portretteren. De schets is gratis te downloaden. Ook leuk: de Rembrandt kinderroute!

Young Rembrandt Studio
  • Young Rembrandt Studio

Monumenten

Kerken, kastelen, molens, verscholen hofjes en landgoederen. Zomaar een greep uit de schatten die je in de Streek van Verrassingen tegenkomt. Ieder monument heeft een eigen verhaal. Van klassiek tot hedendaags, hier ontdek je de meest indrukwekkende monumenten.

Ontdek alle monumenten

Als een vorst

Voor kastelen hoef je niet naar het buitenland. Het uitzicht van de Leidse burcht bijvoorbeeld is een gratis topattractie, maar er zijn nog meer adellijke gebouwen te bezoeken.

Waan je terug in de 17e eeuw met een bezoekje aan Kasteel Oud-Poelgeest, voormalig woonhuis van professor Boerhaave. Bezoek ook Kasteel de Wittenburg en het bijna 800 jaar oude Kasteel Duivenvoorde. De oude muren vertellen romantische verhalen over een roemrijk verleden!

Ook leuk!