Van Hollandse meesters tot karakteristieke dorpen, van moderne kunst tot theaters en kastelen. Snuif het rijke verleden op tijdens een wandeling of fietstocht langs de wateren, bloemenvelden of de kust. Waar vind je elders zo'n afwisselende omgeving, vol springlevende plaatsen die hun eigen authentieke karakter koesteren? Eén ding is zeker: je raakt nooit uitgekeken.

Wat ga je doen?

Cultuur snuiven in de streek kan het hele jaar door. Welke verborgen parel gaat jou vandaag verrassen? Laat je je onderdompelen in één van de vele musea of verken je de streek per fiets of te voet? Ook voor de meest indrukwekkende monumenten zit je hier goed. Genoeg keuze voor een cultureel dagje uit! 

Bekijk de uitagenda

Naar het museum

Of je nu houdt van kunst, auto’s, dinosauriërs, mummies of wetenschap: er is altijd wel een interessante tentoonstelling ergens vlakbij.

Jonge Rembrandt

Wist je dat Leiden de geboortestad van Rembrandt is? Maak kennis met de jonge meester tijdens een bezoek aan de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug 89. Een unieke stop op de Leidse Rembrandt Route geeft je een inkijkje in zijn leven tijdens een indrukwekkende 7 minuten durende 3D videoprojectie.

Laat je ook schetsen bij de Latijnse School in het Pieterskwartier, waar Rembrandt vroeger op school zat. Kijk door het raam naar binnen en hij zal je portretteren. De schets is gratis te downloaden.

Young Rembrandt Studio
  • Young Rembrandt Studio

Monumenten

Kerken, kastelen, molens, verscholen hofjes en landgoederen. Zomaar een greep uit de schatten die je in de Streek van Verrassingen tegenkomt. Ieder monument heeft een eigen verhaal. Van klassiek tot hedendaags, hier ontdek je de meest indrukwekkende monumenten.

Ontdek alle monumenten

Als een vorst

Voor kastelen hoef je niet naar het buitenland. Het uitzicht van de Leidse burcht bijvoorbeeld is een gratis topattractie, maar er zijn nog meer adellijke gebouwen te bezoeken.

Waan je terug in de 17e eeuw met een bezoekje aan Kasteel Oud-Poelgeest, voormalig woonhuis van professor Boerhaave. Bezoek ook Kasteel de Wittenburg en het bijna 800 jaar oude Kasteel Duivenvoorde. De oude muren vertellen romantische verhalen over een roemrijk verleden!

Limes

Ontdek, te voet of met de fiets, de grens (Limes) van het Romeinse Rijk in de Streek van Verrassingen! Het begin- (of eindpunt) van de Limes is waar de Rijn bij Katwijk in zee stroomt. De Limes loopt van Katwijk en Valkenburg via Oegstgeest naar Leiden, en zo verder het land in. Bezoek bijvoorbeeld het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en leer meer over de Romeinen. 

Limes in Katwijk

Theater

Heerlijk een avondje ontspannen doe je tijdens een theatervoorstelling. Bezoek in Leiden de Leidse Schouwburg of Theater Ins Blau voor een breed aanbod aan cabaret, muziek en nog veel meer.

In Katwijk bezoek je de langstlopende muscial van Nederland, Soldaat van Oranje, in de Theaterhangaar. 

Theater

Kunstenaarsdorp Katwijk

Het vissersdorp Katwijk aan Zee werd al in de 17de eeuw ontdekt door kunstenaars als Jan van Goyen en Cornelis Beelt. Aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw streken veel kunstenaars neer in Katwijk. Het harde dagelijks leven van de vissersmannen, vissersvrouwen en de bomschuiten op het strand, gecombineerd met de weidse en vaak woeste zee... het leverde prachtige plaatjes op die dankbaar werden geschilderd. Ook vandaag de dag wordt er nog veel geschilderd in Katwijk! 

Kunstenaarsdorp

Ook leuk!