Zuid-Holland is één van de meest waterrijke provincies van Nederland, en dat merk je in de Streek van Verrassingen! Het aanbod van verschillende soorten rondvaarten is breed, je kunt ook zelf een bootje huren! Zin in een actieve dag? Kies dan voor suppen, surfen, kanoën, roeien, kitesurfen en nog veel meer!

Van grachten tot aan zee

Laat je betoveren door de 28 kilometer aan grachten en singels in Leiden. Volg de stroom van de Rijn die dwars door de stad loopt en uitmondt in de prachtige stranden van Katwijk en Wassenaar. Of geniet van de rust bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest.

Ontdek de waterrijke wonderen van de Streek van Verrassingen. Of je nu een rustige vaartocht kiest of een adrenalinekick zoekt op de golven, hier vind je voor ieder wat wils!

Strand

Rondvaarten of zelf varen!

De keuze aan rondvaarten is enorm! Vaar door de historische grachten in Leiden, kies voor een pendelvaart van Leiden naar Katwijk langs de oude grens van het Romeinse Rijk (de Limes) of ontdek de polders van het Groene Hart!

Liever zelf achter het roer? Huur zelf een sloep of (elektrisch) motorbootje en kies je eigen koers door de historische waterwegen! Tip, plan je route door Leiden op de vaarkaart.

Rederijen
Dwarswatering varen Leiderdorp.

Actief op het water

Suppen is hip! In de Streek van Verrassingen doe je dit in de groene natuur, door de grachten van Leiden en op de Noordzee, voor ieder wat wils! Je kunt ook een kano of roeiboot huren en de vele waterwegen in de omgeving ontdekken.

Ga je liever wat sneller? Leer surfen bij Zeehelden of Simpel aan Zee in Wassenaar, en kitesurfen bij De Kiteschool in Katwijk. Bezoek ook het Valkenburgse Meer: naast zonnen op het gezellige strandje leer je hier hoe je moet windsurfen bij Gearfreak.

Meer wateractiviteiten

Havens

In de regio zijn diverse havens te vinden voor zowel dagbezoekers als passanten die willen overnachten. Leiden heeft twee passantenhavens: de Beestenmarkt, perfect voor dagbezoekers, en de Zijlpoort, waar passanten ook kunnen overnachten.

Katwijk biedt de Jachthaven Katwijk met 130 plekken voor passanten, plus aanlegplekken voor sloepen aan het Prins Hendrikkanaal. In Rijnsburg vind je de Jachthaven Marina Rijnsburg met 250 ligplaatsen, geschikt voor passanten en vaste ligplaatshouders. En in Wassenaar is de Watersport Vereniging Wassenaar gastvrij voor passanten. Deze havens zijn ideaal voor zowel dagtrips als langere verblijven, en bieden voor elk wat wils in deze prachtige regio vol met vaarwegen.

Haven in Leiden. Aanmeerplekken Nieuwe Rijn in Leiden

Een verrassende dag - Combineer een dagje varen met leuke uitjes