Natuur

De natuurlijke omgeving in de Streek van Verrassingen is zeer afwisselend. Laat je verrassen door de flora en fauna in de duinen, polders, parken, bossen, aan zee, en door het vele groen in de stad.

Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen omvat meer dan 60 km² aan Natura 2000-gebieden, waaronder de bij Katwijk gelegen duingebieden Berkheide, Coepelduynen en het Panbos, en het in Wassenaar gelegen duingebied Meijendel. Het landschap is uniek, want het is ruim 5.000 jaar geleden ontstaan door de stijging van de zeespiegel.

Tip! Bezoekerscentrum De Tapuit is hét vertrekpunt voor je bezoek aan Meijendel. En in Katwijk is Natuurcentrum Katwijk zeker een bezoekje waard!

Strand

Groen in de stad

Wist je dat je ook in Leiden veel natuur vindt? Wat dacht je van het langste park van Nederland, het nieuwe Singelpark! Of ontdek de oudste botanische tuin van Nederland, Hortus botanicus Leiden, van hieruit werd de tulp over Nederland verspreid.

Aan de rand van de stad kun je heerlijk wandelen en recreëren in Polderpark Cronesteyn, het grootste park van Leiden met een zeer gevarieerde flora en fauna. Ontdek ook Wijkpark Merenwijk, Heempark Leiden, de Broek- en Simontjespolder en stadspark De Leidse Hout.

Hortus botanicus Leiden binnen Leidse hout park Leiden.

Een dagje uit - Hier leer je meer over de natuur

Oegstgeest, een groene oase

Heerlijk wandelen doe je in Rhijngeest, een bospark met een rijke natuurhistorie. Het jongste park van Oegstgeest, Park Landskroon, is gelegen bij Corpus en leent zich uitstekend voor picknicks, spel en festivals.

Recreëren bij het water kan rondom de Klinkenbergerplas, met veel groen, wandelpaden, een zandstrand en grasweides. Of bezoek voor een prachtige wandeling het meer dan 300 jaar oude Bos van Wijckerslooth!

Oegstgeest
Tulpenboom voorjaar in Oegstgeest

Polders

Bezoek Natuurspeeltuin Voorschoten, met vijf speelwerelden en voor iedereen toegankelijk! Of ontdek de natuur rondom recreatiemeer Vlietland, bijvoorbeeld in Klimpark Het Klimeiland.

Mooie molens, waterwegen, fiets- en wandelpaden en picknickplekken vind je in de Munnikkenpolder en bijna 400 jaar oude Boterhuispolder. Puur genieten! De Heemtuin in Leiderdorp is onderdeel van park De Houtkamp, met ca. 17 ha aan speelweiden, groen- en waterpartijen. Hier vind je ook een kinderboerderij en het Milieu-Educatief Centrum.

Heemtuin Leiderdorp Boterhuispolder Leiderdorp.

De natuur in

  • Routes

  • Op het water

  • Overnachten