De natuurlijke omgeving in de Streek van Verrassingen is zeer afwisselend. Laat je verrassen door de flora en fauna in de duinen, polders, parken, bossen, aan zee, en door het vele groen in de stad.

Duinen van Katwijk tot Wassenaar

Ontdek het hoogste natuurlijke uitzichtpunt van Zuid-Holland in Katwijk: De Vlaggeduin, 37 meter hoog, ligt midden in Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit unieke landschap is 5000 jaar geleden gevormd door de stijging van de zeespiegel en zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen Katwijk en Wassenaar. 

Tip! Download gratis de Duin en Zeeroute en verken een dag lang de prachtige duinen. Maak tijdens je tocht een stop bij het gratis toegankelijke bezoekerscentrum De Tapuit in duingebied Meijendel. En sluit de dag af op de Wassenaarse Slag, waar je geniet van de prachtige zonsondergang.

Strand

Groen in de stad

Ontdek midden in de stad een groene oase: Hortus Botanicus Leiden. Hier bracht stichter Carolus Clusius de eerste tulp naartoe, waarmee de eerste grote tulpencollectie van Europa ontstond en hét symbool van Holland geboren werd. Het is dan ook geen toeval dat de Bollenstreek zo nabij Leiden te vinden is!

Aan de rand van de stad vind je Polderpark Cronesteyn, het grootste park van Leiden. Natuurorganisatie IVN biedt hier regelmatig excursies en activiteiten aan. Geniet van een heerlijke lunch bij De tuin van de smid of Brasserie Cronesteyn tussen je avonturen door.

Hortus botanicus Leiden binnen Leidse hout park Leiden.

Een dagje uit - Hier leer je meer over de natuur

Oegstgeest, een groene oase

Hardlopen, wandelen, zwemmen of simpelweg genieten van het weer, het kan allemaal bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Maar er is meer in Oegstgeest: maak een ommetje door het Hendrik Kramerpark, het F.B. Hotzpark en het Irispark.

Bezoek ook het jongste park van Oegstgeest, Park Landskroon. Dit park is gelegen bij Corpus en leent zich uitstekend voor picknicks, spel en festivals. Of ga op een historische wandeling door het meer dan 300 jaar oude Bos van Wijckerslooth.

Oegstgeest
Tulpenboom voorjaar in Oegstgeest

Landgoederen

Verken de tijdloze pracht van historische buitenplaatsen in de Streek. Wandel en dineer op de historische buitenplaats van Landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest, met een indrukwekkend kasteel uit 1668. Na een fietstocht van 11 minuten sta je voor nog een landgoed, dit keer in Warmond. Ontdek hier het sprookjesachtige bos rondom Huys te Warmont en ervaar de eeuwenoude geschiedenis.

In Voorschoten ligt sinds 1226 Kasteel Duivenvoorde, doe hier mee aan een rondleiding, wandel over het landgoed en proef heerlijke streekproducten bij Hof van Duivenvoorde. Voel je als een prins of prinses op De Koninklijke Landgoederen de Horsten in Wassenaar, waar je geniet van adembenemende uitzichten en serene rust bij Theepaviljoen De Horsten.

Molens in de Streek

Wist jij dat er in de Streek van Verrassingen meer dan 25 molens staan? In Leiden bezoek je vlak bij de Morspoort Molen de Put, of bekijk hoe een stadsmolenaar woonde in Molenmuseum De Valk. Bezoek ook, op afspraak, de Zuidwijkse molen en molen de Windlust in Wassenaar.

Ontdek de geschiedenis van deze molens tijdens een bezoek of fiets de Molens & Meerroute en kom langs maar liefst 20 van deze prachtige exemplaren.

Ontdek meer molens

Het water op

Door de grachten, in de zee of op het meer? De Streek is vanaf het water op vele manieren te ontdekken. Duik in de zee bij het strand van Katwijk of Wassenaar, of maak een boottochtje op het Valkenburgs meer. Huur een boot en ontdek 28 kilometer aan grachten en singels in Leiden. Of meld je aan voor een rondvaart door de grachten, bij een van de vele Leidse rederijen. 

Actief het water op? Leer surfen of ga suppen bij Surfschool Katwijk of geniet van een activiteit bij WSC Vlietland.

Meer activiteiten op het water
Rechtenvrij

De natuur in