De Streek van Verrassingen heeft meer dan 20 molens. Van Molenmuseum De Valk tot de Broekdijkmolen. Ontdek de molens op deze pagina!

Nationale Molendagen

Op 14 en 15 mei zijn de Nationale Molendagen en dat betekent dat veel molens de deuren open doen voor publiek om te komen bezichtigen. In Leiden kun je een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Molen de Valk en Molen de Put en ook in Leiderdorp zijn er molenaars die meedoen met de Molendagen. Vind alle molens die meedoen op de website.

Nationale Molendagen

Molens in de Streek

In de Streek staan meer dan 20 molens, waarvan de meeste in Leiden te vinden zijn. Van deze molens draaien er nog 7, waaronder de Rodenburgermolen en de Maredijkmolen. Enkel de Stevenshofjesmolen en de Kikkermolen draaien niet meer. 

In Katwijk staan Molen van Linden en Molen de Geregtigheid. Enkel Molen de Geregtigheid draait, maar beide molens zijn te bezoeken. In Wassenaar draaien de moles niet meer, maar zijn de Zuidwijkse molen en de Windlust (op afspraak) geopend voor bezoekers. 

Poldermolens

Naast de korenmolen is de poldermolen nog vaker terug te vinden in de Streek van Verrassingen. Leiderdorp staat er vol mee, zoals de Doeshofmolen en de Achthovense molen, die beiden op afspraak te bezoeken zijn. In Voorschoten kun je een bezoek brengen de Knipmolen

In Oegstgeest vind je de Oudenhofmolen en Molen 't Poeltje die als functies hadden om de polder Oudenhof en de Klaas Hennepoelpolder te bemalen. 

Bekijk alle molens

Molens & Meerroute

Je kunt de Molens & Meerroute fietsen die je meeneemt in en rondom Kaag en Braassem en langs verschillende molens in de polders. Zo vind je onderweg in de Munnikkenpolder onder andere de Meerburgermolen en de Munnikkenmolen. Een tocht van ongeveer 2 uur door het Groene Hart met onderweg leuke plekken om even af te stappen voor bijvoorbeeld een hapje of drankje. 

De fietsroute is ook verkrijgbaar bij VVV Leiden.

Molens & Meerroute

Rijnlandse Molenstichting

De Rijnlandse Molenstichting helpt bij het in stand houden van 49 poldermolens in het gebied van Hoogheemraadschap Rijnland. 43 van de molens zijn tevens hulpgemaal en helpen mee om het waterpeil op het juiste niveau te houden. Alle molens zijn rijksmonumenten en met molens daterend van 1597 tot 1941 zorgt de Rijnlandse Molenstichting dat de molens in goede staat blijven.

Rijnlandse Molenstichting

Ontdek meer in de Streek