Ga er lekker op uit in het voorjaar. De Streek van Verrassingen heeft namelijk talloze mogelijkheden om erop uit te gaan met het gezin!

Kunst in de Streek

In de Streek van Verrassingen vind je volop kunst! Leer in Leiden meer over meesterschilder Rembrandt van Rijn met een bezoek aan de Young Rembrandt Studio, of laat je schetsen bij de Latijnse School. In Oegstgeest loop je langs verschillende locaties uit het leven van schrijver Jan Wolkers tijdens de Wolkers Wandelroute.

Bij het Katwijks Museum ontdek je de geschiedenis van Katwijk als kunstenaarsdorp, inmiddels al meer dan 150 jaar geleden. In Warmond schilderde Jan Steen enkelen van zijn bekendste schilderijen. Laat een gids je meer vertellen tijdens de Jan Steen wandeling en bekijk het Jan Steen Huis.

Ontdek meer cultuur
Deelnemers bij een wandeling met gids bij Kasteel Oud Poelgeest

In de buitenlucht

Ga er lekker op uit dit voorjaar! Geniet van een fietstocht langs de kust tijdens de Duin & Zeeroute of ontdek het zilververleden van Voorschoten met de Zilverroute Voorschoten

De prachtige omgeving van de Streek verken je uitstekend te voet! Maak in Leiden een rondje langs de singels, grachten en bruggen tijdens de Singelparkroute. Wandel ook eens door parken Rhijngeest en Landskroon in het groene Oegstgeest.

Struin door de prachtige het prachtige natuurgebied Nationaal Park Hollandse Duinen, met meer dan 60 km2 aan groen. Met de viervoeter op stap? Er zijn losloopgebieden in het Panbos in Katwijk!

Fiets- en wandeltips

Musea

De Streek van Verrassingen heeft meer dan 28 musea om te ontdekken. Bezoek vanaf 14 april de tentoonstelling 'Redders op zee - 200 jaar KNRM' in het Katwijks Museum of geniet tot en met 16 juni van 'Rembrandts vier zintuigen' in Museum De Lakenhal. In Japanmuseum SieboldHuis kom je alles te weten over hoe Nederland en Japan samen navigeerden in het midden van de 19e eeuw met de boeiende expositie 'Roerige tijden'.

In Wassenaar vind je Museum Voorlinden, waar tot en met 1 juni de expositie 'Sigh' van Sam Taylor-Johnson te zien is. Leer in Museum Voorschoten over ‘Het verhaal van Voorschoten’. 

Alle musea

De beste voorstellingen zie je in het theater!

Culinair

Geniet in Leiden van de wereldkeuken! Bij PIPA Streetfoord Bar eet je de heerlijkste wereldse streetfoodgerechten en bij Trattoria City Hall smul je van de lekkerste pizza's en pasta's uit de Italiaanse keuken. Bij Tabú ga je op culinaire reis door Latijns-Amerika!

Bij de strandpaviljoens in Katwijk geniet je van een lunch of diner met uitzicht op de Noordzee. Schuif ook eens aan bij Brasserie Buitenhuis, bij mooi weer op hun terras, of lekker warm binnen in de kas.

Monumenten

De Streek zit vol met (verborgen) schatten om te ontdekken. Bezoek de lansgoederen van de eeuwenoude kastelen Duivenvoorde en Oud-Poelgeest en geniet er van de prachtige natuur. In Leiden vind je meer dan 2800 monumenten. Van verscholen hofjes, tot kerken en stadspoorten.

In Katwijk is het op één na oudste vuurtorengebouw van Nederland, de Vuurbaak, op afspraak te bezoeken. In het Torenmuseum in Valkenburg ontdek je zowel de geschiedenis van Valkenburg, als een stukje Romeins erfgoed.

Alle monumenten

Ontdek ook